31 Mart 2015 Salı

Çinekop tava ve çinekop ızgara nasıl pişirilir ?

Bugün Çinekop yapalım,
Önce biraz balık hakkında bilgi verelim.

Çinekop ailesi yani şöyle tabir edelim,bu grup bir ailedir en ufağından yani en küçük aile ferdi defne yaprağı(evet bu da bir balık cinsidir), sonra çinekop gelir..arkasından sarıkanat gelir bunların 10 tanesi falan bir kilodur, daha sonra lüfer gelir..lüferin tanesi yaklaşık 250-350 gram gelmektedir ve en büyüğü kofanadır. Kofana da lüferin 800 gramdan sonraki halidir.

Bunlar arasında çinekop oldukça lezzetlidir.Paşa balığı diyede adı geçer, lezzeti ve ticari değeri yüksek olduğu için 12 ay boyunca avlanmaya maruz kalır.Balık yasağı zamanında dahi avlanmaktadır.Eylül -Haziran arasındaki dönemde en lezzetli dönemdir.Yağlıdır çünkü bu dönemde.




Balığı pişirmek oldukca kolaydır.
Biraz sıvı yağ,domates, roka, mor soğan ve defne yağı malzemelerimiz.
Dilerseniz defne yaprağını balığımızın içine koyabiliriz.Aroma verir.
Mangalımızın ateşi orta yüksek olmalı.Kordan biraz geçmiş.
Çinekop balıklarımızın 2 yüzünü de yağa batırıyoruz.Balıklarımızın karın kısmı kendimize gelecek şekilde yerleştiriyoruz,Çevirmesi bu şekilde daha kolay olur.

6-7 dakika bir tarafını, 6-7 dakika öbür tarafı pişecek şekilde ızgara yapıyoruz, bunu ister mangalda ister ızgara tavasında , teflon tavada yapabilirsiniz.
Daha sonra domates roka ve soğanla süsleyerek servis edebiliriz.
Afiyet Olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder