Bugün hamsi tava yapacağız.
![]() |
Hamsi Tava |
Hamsi tava yapmak için gerekli malzemelerimiz;
- 300 gram hamsi
- 1 corba kasesi mısır unu
- biraz tuz
- kızartmak için aycicek yağı
- süsmelemek için roka
- 2 adet mor soğan
Öncelikle hamsilerimizi tuzlayarak ve sonradan mısır ununa batırarak başlıyoruz.Bunun için mısır unumuzu genişçe bir tepsi içerisine ince bir tabaka halinde boşaltıyor ve yayıyoruz.
Mısır unu için bir miktar göz kararı tuz ilave ediyoruz.
Balığın üzerine tuz serpmeyeceğimiz için tuzu mısır unu içerisinde kullanıyoruz.Tuzu ve mısır ununu iyice harmanladıktan sonra içi temizlenmiş ancak kılcığı kuyruğu ve kafası duran hamsilerimizi sıra halinde mısır unumuzun üzerine diziyoruz.
Bu aşamada dileyenler balığın kafasını tabiki ayırabilir.Bazı arkadaşlarımız tabakta kafalı hamsi görmek istemeyebilir.:)
Hamsilerimizin her tarafını güzelce mısırunu ve tuz karışımımıza buluyoruz.Daha sonra hamsileri tek tek tutup silkeleyinki üzerlerinde fazla biriken mısır unları dökülsün.
Çünkü bu fazla kalan mısır unları yağın dibinde yanar ve balığımıza kötü tad verir.Aynı zamanda yağımızında çabuk bozulmasına sebep olur.
Bu aşamada dilerseniz mısır unu içine farklı aramolarda katabilirsiniz.Karabiber hatta kimyon eklenebilir.Hatta daha öncesinde balığımızı sarımsak aromalı yağın içersinde bir süre dinlendirip sarımsak aromalı bir tad elde edebilirsiniz.
Çok fazla hamsiyi mısır unu içerisine birden atmayın.Çünkü balıkların suyu unumuzun hamurlaşmasına sebep olur.Bu yüzden azar zara balıklarımızı mısır ununa koyuyoruz ve bu sayede fazla suyla mısır ununun hamurlaşmasını engelliyoruz.
sıra geldi tavamıza ayçiçek yağımızı koyup kızdırmaya ve hamsilerimizi pişirmeye.
Yağı koyarken çok fazla koymuyoruz.İnce bir tabaka tavanın dibinde olacak şekilde yağ kullanıyoruz.Çünkü bir müddet sonra hamsileri ters çevirecğimiz için o yağ akar ve elinizi yakabilir. Etrafıda batırabilirsiniz :) Hamsileri ters çevirirken geniş bir tabak ta kullanabilirsiniz.Yağın az olduğu düşüncesine kapılmayın.Gerekirse sonradna az bir miktarda yağ ilave edebiliriz.
Hamsileri dizerken kuyrukları üst üste gelecek şekilde 5 erli kuruplar halinde yelpaze şeklinde yapıyoruz.Kuyruklarından üstüste koyduğunuz ve bastırdığınızda ıslak oldukları için yapışacaklardır.Bu şekilde yaptığımızda hem görsel olarak hoş gözükecek hemde ceviriken kolaylık sağlayacaktır.
Isınan tavamıza 5erli yelpaze şekline getirdiğimiz balıklarımızı yerleştiriyoruz.yelpazelerden tam bir daire olacak şekilde dizelim.Burada dikkat edilcek bir hususta balıkların tek sıra halinde dizilmesi.Hamsilerimizi orta ateşte pişimeye dikkat ediyoruz.Ateş çok fazla olursa balıklarımızı pişmeden yanar.
Hamsilerimizi bir yüzü pişince üzerine bir genişce tabak kapatıp ters düz ediyoruz.Ve daha sonra tavamızın içrisine arka yüzleri gelecek şekilde bırakıyoruz.
Eevettt..hamsilerimiz pişti :) artık servis edebiliriz.Tabağımıza roka tere gibi yeşillikleri yerleştirip bir iki dilimde kırmızı soğanımızdan koyalım.Balıklarımızda tabağımıza yerleştiriyoruz ve afeyetle yiyiroruz :)
olsada yesek :)
YanıtlaSil