27 Mart 2015 Cuma

Somon nasıl marine edilir ve ızgara olarak pişirilir?

Merhaba
bu yazımızda somonu marine ederek nasıl lezzeli bir ızgara yaparız konusundan bahsedeceğiz.
Somon ızgara


Somon nasıl marine edilir?


Somonu marine etmek için gerekeli olan malzemelerimiz.


  • 1 adet portakal
  • 1 adet limon
  • bir miktar sızma zeytin yağı
  • bir tutam dereotu
  • bir tutam maydanoz
  • 2-3 adet defne yağrağı


Somonları marine etmemiz için derin bir tabağa sızma zeytin yağımızı koyuyoruz.
KoymuŞ olduğumuz yağa bir tutam dere otumuzu daha sonra defne yağpraklarımızı kırıp atıyoruz.
ve en son maydonozumuda parçalayıp atıyoruz.

Porakalımızı ve limonumuzu ortadan ikiye bölerek hem limon hemde portakalın yarısını karışıma sıkıyoruz.Suyunu kullanıyoruz yani.

Bunları elimizle yada bir kaşık ile güzelce karıtırıp birirbirine yediriyoruz.
Doğramış oldumuzu dilim somonları ters düz yaparak karışıma buluyoruz.
Somonları yaklaşık 2 saat dolapta dinlendiriyoruz.
Pişirmeye hazır konuma geliyorlar.

Somon nasıl ızgara olur?


Somonumuzun ideal bir ızgara pişimi olabilmesi için öncelikle kömürlü ızgara seçebiliriz.
Izgramızın maksimum sıcaklığını alıp orta üstü seviyeye gelmiş olması gerekiyor.
Çünkü somon orta üsütü ızgara ateşinde ağır pişer.
Böylelikle suyunuda kaybetmediği gibi lezzetide daha çok ortaya çıkar.
Yüksek ateşli ızgaralarda suyunu kaybederek kurur.Lezzetide yavan olur.
Eğer mangal yada kömür ızgaranız yok ise bu işlemi teflon tavalardada yapabilirsiniz.
Teflon tavada her yüzü 4'er dk olmak üzere çevirerek bir yüzü 4dk diğer yüzü 4dk gibi bir sürede yağsız olarak pişirebilirsiniz.

Bu aşamada gene tavanın ortaüstü bir sıcaklıkta olmasına dikkat ediyoruz.

Somunumuzun bir yüzünün piştiğini nasıl anlarız?

Bu tüm balıklar için geçerlidir aynı zamanda.Somonumuza eninden baktığımızda pembe olan renginin pişen tarafının yarıya kadar bej/krem rengi alması gerekiyor.
Bunu gördüğümüzde bir yüzünün pişmiş olduğunu anlıyoruz.Sürekli çevirmemize gerek yok.Bırakın bir yüzü pişsin.gözle kontrol edin ve pişen tarafı yarıya kadar bej/krem rengi olunca çevirin.
Aynı işlemi diğer yüzü içinde yapıyoruz.Bu kadar.:) Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder