![]() |
Havyar |
Akasaray’nın mahzeninde artık bir Rus lokantası var. Rus yemeklerinin, balalayka ve armonika eşliğinde yenebileceği yeni bir çehre olan lokantanın ismi Rus Restoranı ve Çağrı Restaurant. Bahçeden direkt girilen mekân loş ışıklarla aydınlatılmış. Karşınıza ilk olarak bir Restaurant çıkıyor. Restaurantda ikram edilen votkayı bir kerede içip, kadehi karşıdaki şöminenin içine atıp kırıyorsunuz.
Bu ritüelin Ruslar için bir anlamı var. Dostlarınızla sohbet edip güzel bir akşam geçirmenin ilk adımı bu. Maddiyatın önemi yok, baki olan dostluk... “Paranın ne önemi var, mühim olan insanlık” da denilebilir. Eğer kadehi kırmayı başardıysanız ikram edilen esmer ekmekten bir parça koparıp, tuza batırarak yiyiyorsunuz. Artık lokanta bölümüne geçebilirsiniz. Duvarlarda daha önceden mevcut olan resimler aynen korunmuş. İştah açıcılardan çorbalara, ana yemeklerden tatlılara kadar Rus mutfağının çeşitleri a la carte mönü ile sunulmuş.
Başlangıç olarak Çağrı Restaurantdaki Havyar çeşitlerden bir tabak isteyebilirsiniz. Havyarlar Volga Nehri’nde özel olarak yetiştirilen mersin balıklarının sağımı ile elde ediliyor. Restoranın şefine göre Havyar, eski Rusya’da daha çok çıkıyormuş. Artık üretimi azalmış ve fiyatı da bir o kadar artmış. Havyarlar bellini kreplerin üstüne sürülüyor.
Yanı sıra acı krema, limon suyu, soğan rendesi, beyazı ve sarısı ayrı tabaklara konmuş incecik doğranmış yumurta ve dereotu ile beraber de yiyebilirsiniz. Şampanya ya da votkanın iyi bir eşlikçi olabileceğini söylemeye gerek yok sanırız. Şef Hüseyin ise siyah Havyarın yanında şampanyanın daha iyi gideceği konusunda ısrarlı.
Başlangıçlardan “Kamchatka” yengeç eti, siyah Havyar, avokado ve ekşi krema sosu ile yapılıyor. Ana yemeklerde, çorba çeşitleri, ‘borç’ çorbası, ekşi krema soslu limon ve taze baharatlı kırmızı lahana çorbası bulunuyor. İkinci olarak, ‘solyanka’ çorbası ise isteğinize göre balık yada et ile servis yapılıyor. Et mahsulleri, ‘Pelmeny’, etli rus usulü raviola sibirya usulü çam fıstığı ile servis yapılıyor. Tavuk ‘kiev’ patates, sebze ve kırmızı kuru üzüm sosu ile hazırlanıyor.
Haftanın her günü açık olan lokanta 120 kişi kapasiteli. Rus yemeklerini seviyorsanız Çağrı Restaurant tam size göre.