25 Temmuz 2014 Cuma

Kokteyl neşesi

İçi buzlu, dışı buğulu, rengarenk içkili bir bardak... Sıcak yaz günlerinde hem ruhunuzu hem de bedeninizi dinlendirecek kokteyl "o"...


Yaza girdik... Kimimiz biraya, kimimiz beyaz şarabı, kimimiz de buzlu viskiye dayanacağız mevsim boyunca. Ama bazılarımız, arada bir de olsa sahil barlarında ya da havuz başlarında ellerinde dev bir bardakla boy gösterecek. İçi buzlu, dışı buğulu, rengarenk içkili bir bardakla... Bir kokteylle...


Daha çok yaz aylarında tükettiğimiz kokteyllerle ilgili Türkiye'de bulunabilecek en zengin rehber-kitap, geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Türk barmenlerinin duayeni, Türkiye Barmenler Derneği'nin onur kurulu üyesi Vefa Zat, "Bar- Servis ve Kokteyl Rehberi" kitabını piyasaya çıkardı.

DER Yayınları'nın yayınladığı 326 sayfalık kitap, içkilerle ilgili temel bilgileri özetliyor, bar işletmeciliğinin püf noktalarını anlatıyor ve tam 190 sayfa boyunca yüzlerce uluslararası kokteylin tarifini veriyor.

Üstelik bazı kokteyl kitaplarında olduğu gibi oradan buradan apartma kötü çeviriler değil, yarım asır en iyi barlarda barmenlik yapmış bir ustanın tecrübelerinin süzgecinden geçmiş, denenmiş, sınanmış tarifler bunlar...

Zat, kitabında kokteyllerin hayatımıza nasıl karıştığının hikayesini de tatlı bir üslupla anlatıyor. Ve kokteyl kelimesinin nereden çıktığıyla ilgili en yaygın öyküyü şöyle aktarıyor:

"Çok yaygın bir öykü, Amerikan Kurtuluş Savaşı döneminde bir bar işleticisi olan Betsy Flanagon'la ilgilidir. Flanagon, Lafayette'cilerin ve Washington'cu subayların sıkça geldiği yerinde, bir seferinde İngiliz taraftarı bir komşusundan çaldığı piliçlerden bir yemek hazırlar.

Bu küçük zaferi kutlamak için de bardakları piliç tüyleriyle süsler ve Fransız müşteriler tarafından 'yaşasın horoz kuyrukları' (vive la cocktail) çığlıklarıyla şerefe kadeh tokuşturulur..."

Zat'ın renkli ve bilgi dolu kitabından sizler için üç tane yaz kokteylinin tarifini veriyorum. Şerefinize!

Singapore Gin Sling 

4.5 cl. cin
3 cl. vişne likörü
3 cl. limon suyu
1 bardak şeker şurubu

Ölçüleri verilen içkiler kokteyl çalkalama kabında küp buzlarla birlikte çalkalanarak soğutulur. İçine iki parça küp buz konmuş Collins bardağına boşaltılır ve bardak sodayla doldurulur. Bir dilim limon ve kokteyl karıştırma çubuğuyla servise sunulur.

Gin Sling

İki küp buz konmuş Collins bardağına 6 cl. cin konur ve üzerine bir bar kaşığı dolusu şeker şurubu ilave edilir. Bardak sodayla ya da suyla doldurulur ve bar kaşığıyla karıştırılır. Bir limon dilimi ilave edilerek kokteyl karıştırma çubuğuyla servise sunulur.

Horse's Neck

Highball bardağına kırık buzlarla birlikte spiral kesilmiş limon kabuğu zarı helezonik olarak yerleştirilir. Üzerine 4.5 cl. kanyak boşaltılır ve bardak zencefil gazozu ile doldurulur. İstek üzerine bir damla Angostura Bitter ilave edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder